Tid

Tid


Vid säkerhetsgenomgången brukar flygvärdinnan instruera att först tar man på sig syrgasmasken innan man hjälper sina medpassagerare...

Vad är egentid för dig? Och när i hela friden ska man få tid att ha egentid?


När Gustav var några år gammal fick jag frågan över vilka roller jag hade i livet? Svarade lite trevande att jag hade roll som mamma, partner, arbetskamrat och vän. Fick då ytterligare en fråga om det inte var någon som jag hade glömt. Vem skulle det vara? Jo, det var ju rollen som mig själv. Vem jag är, vad tycker jag om att göra…


Efter det fick jag börja ändra mitt tankesätt. För mig har egentid gjort att jag orkar mera i vardagen.

Jag är gladare och mer närvarande som mamma.

Schemalägg

Ett tips kan vara att schemalägga egentid.

Gör ett schema över veckan där du skriver in vilka aktiviteter du har. Ex jobb, hämta på förskola, läxläsning med barnen osv. Då får man lättare en överblick över hur mycket man egentligen gör på en vecka. Nu kommer det svåra att klämma in tid för återhämtning. Bestäm hur länge och när den ska ske. Då är det lättare att det blir av.

Här kan du en mall för veckoschema

Vad får jag energi av?

I vissa skeenden i livet kan det vara att få dricka en kopp te eller få gå på toaletten i lugn och ro. Andra gånger kan det vara att få träffa vänner och ge sig iväg och träna. Eller bara få läsa en tidning.Ta hjälp av en mindmap:


Ta en A4 och rita dig själv i mitten (ex streckgubbe)

Rita även din familj som står brevid dig

Rita vad DU mår bra av att göra runt om dig själv (ex läsa en bok, resa, träna, något du gillar att äta)

Sätt upp på insidan av garderoben för att bli påmind

Syskontid

Vi har även fått planera in tid med syskon d v s när syskonet är i 100% fokus.

Antingen med mamma eller pappa. Eller med oss båda.

Här kan du läsa mer

Partid

I vardagskaoset kan det vara svårt att få tid över till varandra. Bara att få byta några ord med varandra kan te sig helt omöjligt. Vi lyckades prata en del när vi hade avlösning eller kom ut på en promenad. Detta var väldigt bra för att kunna stämma av vart vi befann oss i acceptans och förståelse gällande vår sons funktionsnedsättning. Då vi lyckats komma iväg på tex resa till Ullared har oftast bilresan dit varit mest givande. Då har vi äntligen fått tid till att prata med varandra. Nu har vi schemalagt en kväll i månaden där vi planerar vår tid tillsammans. Det kan gälla allt från vart vi ska på semestern, till om vi ska äta på restaurang nästa gång vi har avlastning. Samordna arbets- och fritidsaktiviteter.

Vad ger dig energi?


Medlemmar i Funktionskompassens Facebookgrupp har varit med och tipsat. Se om du hittar något som stämmer in i ditt liv.