Bildstöd
Tänk dig att vakna på morgonen och inte ha en aning om vad som ska hända och vad som förväntas av dig idag. Vart ska jag vara? Med vilka? Vad ska vi göra? Hur länge?
Bilder kan därför användas för att förstärka det man säger. Att använda bilder som ett komplement till det talade ordet kan ge både trygghet och en känsla av sammanhang.
Skapa eget bildstöd
Ibland kan man få bilder från habiliteringen. Men det finns även möjlighet att göra det på egen hand.
Material som kan behövas:
Tips: En enkel variant är att börja med plastficka och jobba fram bildschema som funkar med barnet innan man tar steget till laminering. Det ska även finnas självhäftande plastfodral.
Bildstöd
Västra Götalandsregionen - Dart arbetar med kommunikationsstöd samt alternativa pek- och styrsätt för digital delaktighet riktat till personer med funktionsnedsättning.
"Var hittar jag bilder?"
Habiliteringen har möjlighet att förskriva bildprogram. Det går även www.bildstod.se för att få tillgång till bilder gratis. Alt sök efter vanliga bilder på ex Google. Glöm inte att det även finns appar som går att använda som bildstöd.
Här kan du hitta fler bilder
Skapa sociala berättelser och seriesamtal. Visuellt stöd som gör det lättare att behålla fokus i ett samtal.Ritprata kan man använda för att bland annat förbereda händelser som t ex utflykter.
En färgglad påminnelselista för skolväskan. Vi vuxna skriver gärna listor för att komma ihåg allt vi måste göra. Tom Tag har skapats för att uppmuntra barnen att få sin egen lista och våra morgonrutiner att fungera bättre!
Ett exempel på bildstöd i vardagen.
Har även en digital dagbok som underlättar vardagen.