Region och Kommun

Region



Regionerna har ansvar för hälso- och sjukvård, tandvård för barn & unga upp till 23 års ålder, regionalt utvecklingsansvar och kollektivtrafik. Här nedan presenteras information inom sjukvård som exempelvis hjälpmedel, vårdärenden via nätet, förberedande filmer inför besök på sjukhus.

Missa inte Infotekets hemsida som har mycket bra information inom funktionsnedsättningsområdet.

BUH


På Barn- och ungdomshabiliteringen får barn och unga med funktionsnedsättning och deras familjer råd, stöd och behandling för att barnen ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Inom Barn- och ungdomshabiliteringen finns även en länsövergripande verksamhet som ett komplement till distriktshabiliteringarna i länet.

BUP


Barn- och ungdomspsykiatrin är en del av regionernas  specialistsjukvård som tar hand om de barn och ungdomar som bedöms ha störst behov av psykiatriskt stöd eller vård. Bup har mottagningar i hela landet.

Förberedelse inför vårdbesök


Du kan gå in på 1177 vårdguiden inför besök i vården. Där finns bl a

länkar till olika sjukhus med bilder & filmer för att kunna förbereda barn för besök i vården.

Infoteket


Infoteket om funktionshinder är till för dig som har funktionsnedsättning, är förälder, anhörig eller arbetar med barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning i skola eller annan verksamhet.

Habiliteringens resurscenter


Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om funktionsnedsättningar, samhällets stöd och kommunikativt och kognitivt stöd.


Habilitering & Hälsas frågetjänst och rådgivning vänder sig till personer som bor i Stockholms län och har en funktionsnedsättning eller är anhörig.

Kommun

Gå in på din kommuns hemsida för att hitta inormation som gäller för personer med funktionsnedsättning.

Här är ett axplock om vad som går att hitta.

Stöd inom LSS


Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som riktar sig till personer som har en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning som är bestående. Man behöver ingå i en av tre personkretsar.


De tre personkretsarna är:


  1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

  2. Personer med stor och bestående kognitivfunktionsnedsättning som beror på en hjärnskada man fått i vuxen ålder. Skadan kan ha uppstått av yttre våld (till exempel genom en trafikolycka) eller sjukdom.

  3. Personer med andra fysiska och psykiska funktionsnedsättningar som är stora och som inte går över. Funktionsnedsättningarna gör att man har ett omfattande behov av stöd och service och beror inte på normalt åldrande.

Färdtjänst


Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är ett alternativ för dig med en funktionsnedsättning som har det mycket svårt att gå eller att resa med den allmänna kollektivtrafiken.


Om ditt barn går i skolan kan hen vara berättigade till särskild skolskjuts under terminerna. Kan tex underlätta om skolan ligger på andra sidan staden.


Med ett färdtjänstkort kan det finnas olika servicenivåer som exempelvis kan innebära att en person reser med gratis vid resa i den allmänna kollektivtrafiken.

Inviduell plan

När du har beviljats en eller flera LSS-insatser kan du ansöka om en Inviduell plan (IP).


Kommunen är skyldig att informera om rätten att få en Individuell plan och vad det innebär att upprätta en sådan plan.


En Individuell plan enligt LSS kan beskrivas som en ”paraplyplan”. Benämningen kommer sig av att alla planer som den enskilde har ska inkluderas i en Individuell plan; såväl planer som upprättats i kommunen som i landstinget.


Detta innebär att om den enskilde till exempel har ett åtgärdsprogram i skolan, en habiliteringsplan inom landstinget, en plan för korttidsvistelser och avlastning och en behandlingsplan hos tandvården är det bra om dessa planer inkluderas i en Individuell plan, den enskildes paraplyplan. Även kallad SIP (samordnad individuell plan).

Parkeringstillstånd


Om ditt barn på grund av funktionsnedsättning har svårt att förflytta sig kortare sträckor till och från bilen kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Anhörig- och kunskapcenter

På Anhörig- och kunskapscenter kan du som anhörig få stöd, någon att prata med och möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter. Stödet är inte kopplat till släktskap eller att din närstående har en speciell diagnos utan alla är välkomna.


Klagomål och synpunkter


När man inte är nöjd över någon insats eller har synpunkt m.m. bör man lämna in ett klagomål för att en förändring ska kunna ske och för att det ska synas i statistiken. Detta går att göra via kommunens hemsida. Vederbörande ska få ett svar inom 30 dagar.

"Varför ska jag göra ett skriftligt klagomål på hemsidan?"

Om ni har varit med om någon händelse som ni/eller någon annan inte vill vara med om igen är det bra att göra ett skriftligt klagomål. Flera personer i kommunen blir då uppmärksammade över situationen. Allt för att uppnå en förändring!