Fritid

FritidEn aktiv fritid betyder mycket för glädjen, för hälsan och för att få vänner!

Stadium Sports Camp


Day Camp och Day Camp FUB är ett dagläger som pågår samtidigt som Stadium Sports Camp,

där deltagarna får möjlighet att testa många olika idrotter. Gruppen är speciellt anpassad för barn mellan 8 och 14 år med funktionsnedsättning som t.ex utvecklingsstörning.


Ledarna som jobbar på Day Camp FUB är utbildade för att jobba med barn med funktionsnedsättning och kan tecken som stöd.


Tillsammans med Jonas Jacobsson, flerfaldig guldmedaljör vid Paralympics och mottagare av Bragdguldet 2008, vill de skapa en verksamhet för fler utövare i rullstol.

Detta resulterade 2013 i en ny grupp på Stadium Sports Camp, Jonas Jacobsson gruppen.
Din kommun

Gå in på din kommuns hemsida eller kontakta din kommuns fritidskonsultent för att få reda på vilka anpassade aktiviteter som finns i din närhet.


Om ni tillhör habiliteringen kan det vara idé att höra om de anordnar

en prova på dag.


Eftersom det är ibland är svårt att veta vad som finns tillgängligt presenteras här information om aktiviteter i Norrköpings kommun som inspiration.

Se även aktivitetsguider längre ner på sidan.

Intresseorganisation inom funktionsnedsättningsområdet

Gå alt med i en intresseorganisation för att få tillgång till deras aktiviteter.

Familjeläger

Vill du semestra med familjen och samtidigt träffa andra i liknande situation. Där det finns en chans till återhämtning och slippa nyfikna blickar från omgivningen.

Geocatching - utomhusaktivitet

Geocatching är en GPS-stödd variant av skattjakt, utomhus som härstammar från USA.

Utövarna söker skatter (så kallade catcher) vars koordinater är utlagda på internet. Dessa gömmor placeras av andra deltagare. Deltagaren använder en app på sin telefon.Se hur det fungerar

Pokémon GO - utomhusaktivitet

Ett populärt spel där det sägs att en av skaparna har Asperger.

Genom spelet i mobilen ger deltagaren sig ut och letar efter pokémon.

Har du en tonåring som sitter hemma och spelar kanske detta kan vara någonting?
Se hur det fungerar

Nöjesparker

Ledsagare till personer med funktionsnedsättning kan på vissa ställen gå in gratis som extra stöd. Information brukar hittas på hemsida under tillgänglighet.


Fritidstips, kurser och läger

Här hittar du tips från Stockholms läns landsting på fritidsaktiviteter, kurser och läger för barn, ungdomar och vuxna personer med funktionsnedsättning.


Aktivitetsguider

För några städer finns det hemsidor med samlad information rörande aktiviteter som passar extra bra när man behöver extra stöd. Stockholm har exempelvis Fritidsnätet.


En annan sida är Fritidsinfo där det går att söka efter aktiviteter runt om i landet baserat på plats, ålder, funktionsvariation m.m.